Gezondheid Ontspanning Zingeving

TEDtalk: Hoe stress je vriend kan worden?

Als coach is stress, of eigenlijk ontspanning een van de pijlers waar ik aandacht aan besteed in een begeleidingstraject. Dat we een stress niet kunnen en hoeven vermijden is inmiddels redelijk bekend. Het zoeken naar een oplossing van chronische stress (of eigenlijk zoeken naar de oorzaak) is vaak best lastig. Deze TEDtalk gaf mij enigszins weer een andere kijk op het fenomeen stress. Gezondheidspsychologe Kelly Mcgonical geeft hier naar aanleiding van een groot en wetenschappelijk onderzoek een nieuwe kijk op stress. Of eigenlijk op hoe we stress ‘ervaren’. Ze laat aan de hand van de uitslagen en de reacties uit het publiek zien hoe de labels die we op stress plakken zoals ‘schadelijk en ‘ongezond’ eigenlijk pas echte ‘stress’ veroorzaken. Hoe dat precies werkt legt ze helder en duidelijk uit.

Een kleine kanttekening bij deze talk (na het polsen van de mening van andere gezondheidsprofessionals) is dat haar verhaal vooral op gaat voor mensen die tijd en ruimte hebben om hier mee bezig te zijn, en al voorzien zijn van de meeste basisbehoeftes. Mensen in penibele leefomstandigheden of armoede is deze boodschap niet toereikend en die hebben in eerste plaats veel meer baat bij het verkrijgen van meer autonomie.

Kortom, met deze kanttekening in ogenschouw zeker een interessante benadering en mij voorzag het weer van een ander inzicht.

april 3, 2017

Leave a Reply